Новини

Назад

Свята Рита Кассійська, монахиня

: 793 2014-05-22 00:00:00

Римсько-Католицька Церква 22 травня згадує святу Риту Кассійську, монахиню.

Свята Рита народилася у місті Кашія, за 70 миль від Рима в родині хліборобів і була довгоочікуваною дитиною. Батьки з дитинства дбайливо чували над нею і звертали її серце до Бога. Рита вже в дитинстві стала малою Божою слугою і присвятила своє серце і свою чистоту Господу. Придивляючись до невинних забав сусідських дітей, не поспішала брати в них участь. А коли мати хотіла її гарно одягнути і взяти з собою на прогулянку, вона ховалась в кутку і молилася. Такою поведінкою Бог хотів застерегти її матір, щоб вона пишною одежею не розбуджувала в серці дитини почуття пустоти цього світу.

 

Коли дівчині було 12 років, вона за тодішнім італійським звичаєм мала визначити свій подальший життєвий стан. Понад усе вона хотіла служити Богові все своє життя, але з любові до своїх батьків погодилася залишитися поруч з ними. Батьки вимагали, щоб вона вийшла заміж за знатного Фердінанта, який не вирізнявся глибокою побожністю, був жорстоким та гордим. Приймаючи волю батьків, Рита погодилася, напевно, бачачи в цьому Божу волю. Своєю покорою та терпеливістю вона змінила жорстокого чоловіка, будучи гарною господинею і слухняною дружиною. Бог благословив їхнє подружжя двома синами - Йоаном та Павлом, які завдяки дбайливості своїх побожних батьків, виростали чемними дітьми. Та щасливе життя родини перервала несподівана смерть Фердінанта, що загинув під час суперечки зі своїми давніми ворогами. Найгіршим стало те, що підростаючі сини вирішили використати вендетту, тобто відплатити за смерть батька. Перелякана мати намагалася відмовити своїх синів від такого задуму, щоб вони не погубили свої душі. Однак діти не хотіли слухати своєї святої матері. Тоді вона почала благати Бога, щоб вберіг її дітей від злочину щирим каяттям або скорою смертю. Бог обрав другий варіант, і за рік Рита залишилася вбогою вдовою без родини і маєтка.

Життя Рити стало суцільною молитвою і постом. Тепер в неї не було жодних перешкод, щоб повністю присвятити себе Господу. Рита попросилася в монастир св.Магдалини, де дотримувалися правил св.Августина. Довгий час її не хотіли приймати, але за четвертим разом її бажання сповнилося і вона розпочала свій новіціат. У дні складення обітів, вона мала видіння. Рита бачила драбину, що сягає від землі до неба. На самому верху сидів Господь, а щаблями драбини сходили до низу і на гору ангели. Бог запрошував і її цією драбиною дістатися до неба і до Нього. Вона зрозуміла: щоб вийти по щаблях драбини до самого неба, їй треба підноситися на щораз вищі ступені досконалості і стати подібною до тих ангелів. А вивищеними будуть тільки понижені, тому вона ще ревніше почала вправлятися в чесноті покори, яка стала основою її духовного життя.

Коли вістка про її святе життя вийшла за мури монастиря, до неї почали приїжджати різні люди за порадою і духовною допомогою. Рита з любов’ю приймала всіх, що просили в неї духовної допомоги, одним з’ясовувала релігійні правди, іншим давала поради, третіх рятувала своїми молитвами. При цьому часто діялись чуда. Сама свята також носила на собі знаки чудес Господніх - на її чолі була рана від тернини, яка спричиняла їй невимовні болі.

За кілька днів до смерті Риті з’явилися Ісус з Марією, сказавши, що він є її Небесним Обручником і скоро вона буде з Ним на небесах. Свята Рита померла 22 травня 1457 року, на 78 році життя. Вже з дня своєї смерті вона була вшанована як покірна слуга Господня та любляча мати і дружина. До Святих Католицької Церкви св. Риту зачислив Папа Лев 13 у 1900 році.

За Католицьким Медіа-Центром



Назад