Новини

Назад

"Сучасні проблеми сім’ї повинні спонукати пастирів до іспиту сумління." Промова архієпископа Мечислава Мокшицького під час виступу на Синоді.

: 359 2015-10-14 00:00:00

У наших роздумах ми повинні уникати фрази: невіруючі християни. Віра є дар Божий , що вселяється в душу в момент хрещення. Цей дар дозволяє нам спілкуватись з Богом. Кожен раз, коли ви чините акт віри, є контакт з живим Богом, і Його сила наново спалахує в душі (пор. Мк 5,30).

Може статися, що цей подарунок залишається нерозкритим, віра не розвинута і не сформована, християнин не звик запрошувати Бога в події свого життя, але благодать віри вже зберігається в глибинах його душі, і може бути оживлена. Благодать Божа є крихкою, може бути повністю забута, однак, є дуже стійкою, тому що її сила глибока, надприродна. У сприятливий час [вона – прим. ред.]знову з`являється з дивовижною плідністю. Відродження Церкви в Україні після стількох років переслідувань підтверджує цю істину. Надприродне життя приходить від Бога, а не від активності людини, чи з інших – виключно природних джерел!

Отож не існують невіруючі християни, але є багато християн непрактикуючих, що не були введені в звичайне життя таїнствами і літургією, не отримали катехитичної освіти, основаної на істинах Одкровення, котре вчить, як жити отриманою благодаттю. Ось велике завдання, що кидає нам виклик. Ми єпископи повинні зробити іспит совісті і покаятися за недоліки пропонованої формації для віруючих в останні півстоліття. Зникнення релігійної практики, а особливо таїнства покаяння, породило незнання християнської мудрості, яка потрібна для життя, для поєднання сексуальності з любов`ю та благодатями шлюбу. Такими є наслідки, що виникають не лише під тиском ворожих сил, а й від ліні, слабкої віри, бажання бути популярним в очах секуляризованого світу і заперечення навчання Павла VI та Йоана Павла II зі сторони пастирів.

Кожен дійсний шлюб охрещених осіб піднесений Христом до гідності таїнства. Шлюб є союз – не тільки чоловіка і жінки, але між ними та Христом.Об`єктивно, в таїнстві Подружжя, Спаситель обіцяє благодать нерозривності та все інше, що необхідне для сімейного життя.Ми пастирі повинні бути переконані в цьому і ми повинні допомогти вірним, непрактикуючим християнам, але охрещеним, обдарованим божественною силою, відродити їхнє духовне життя. Основні зусилля нашого служіння мають бути спрямовані на повторне відкриття потужності, сили і краси божественних дарів та їх зміцнення, а не на пошуки легкої втечі і порожньої втіхи для тих, хто воліє жити за горизонтами віри, у поверховості та гедоністичному егоїзмі.

Тепер нам потрібні пошуки богословські, етичні та пастирські, котрим вдалося б визначити походження смертельної безвідповідальності чоловіків. Звідки береться той факт, що багато чоловіків залишають жінок, матерів своїх дітей, не цікавляться ними, іноді стають агресивними щодо них? Трагедія абортів, насамперед, результат безвідповідальності чоловіків. Замість того, щоб звинувачувати жінок, ми повинні відзначати, і викривати джерело чоловічого егоїзму та паралічу їхньої віри. Довіряючи цілющій силі Христа, ми повинні знайти світло для відродження цнотливості і любові у чоловіків, чоловіків [у подружжі – прим. ред] і батьків. Плоди цих пошуків будуть корисні також для тих, хто був покликаний до життя у цнотливості з огляду на Царство Боже.

Переклад - о. Валентин Матушевський SAC для КМЦ



Назад