Новини

Назад

Гомілія Митрополита Львівського архієпископа Мечислава Мокшицького під час Святої Меси та освячення фігури св. Шарбеля в парафії Божого Милосердя і святого Шарбеля у Рогані

: 1510 2017-10-25 15:33:13

Всечесний Отче Єпископе!
Дорогі священики і богопосвячені особи!
Улюблені брати і сестри!

Св. Йоан Павло ІІ сказав, що святими не слід захоплюватися але їх наслідувати. Ному наша сьогоднішня зустріч у Харкові не буде захопленням св. Шарбелем але намаганням поглянути на нього, як взірець до наслідування і відкривання Бога в нашому щоденному житті. Постійним пригадуванням про таке відкривання його святості буде фігура, проходячи біля якої чи споглядаючи на неї ми завжди зможемо зупинитися і подумати про досвід віри, в якому він мав участь і який він нам залишив.

Сьогоднішнє Євангеліє говорить про нас, людей, котрих в світі називають не лише віруючими але й християнами, тобто тими, котрі наслідують і проповідують Послання Любові нашого Спасителя.

Сьогоднішнє Євангеліє окреслює нашу віру, яку можна назвати одним словом - очікування, яке невпинно супроводжує людей віри.

У Старому Завіті Вибраний Народ невпинно очікував здійснення обітниці зустрічі з Месією.
Ради цієї обітниці Авраам покинув свій рідний край і помандрував в обіцяну землю, де став батьком багатьох народів, що вибирають віру в Бога.

Мойсей разом з народом очікував здійснення обітниці про свободу, яку Ізраїль втратив відвернувшись від Бога.

Пророки невпинно очікували від народу прийняття Слова Божого, котрий через їхні вуста упоминав і повчав загублених сповідників Ягве.

Св. Йоан Хреститель подався над Йордан щоб там разом з учнями і людьми. котрі прибували до нього очікувати на появу Месії, котрий станеться Агнцем Божим.

Це велике очікування людей Старого Завіту Бог здійснив в Ісусі Христі, чого ми свідки і в чому беремо участь. Натомість наше очікування виповниться, коли завершиться мандрівка нашого життя i ми постанемо перед Творцем і Спасителем, котрий в Хрещенні обіцяв нам вічне життя. У тій мандрівці впродовж всього життя наші стегна мають бути перев`язані, запалені світичі, щоб коли прийде Спаситель застав нас в очікуванні і звернених в сторону Дому Отця.

Саме в такому християнському очікування нас супроводжують святі, і серед них св. Шарбель, котрий ревно закликає цілковито віддатися Богові і жити в Ньому. Заохочує до молитви, покаяння і любові ближнього, з метою будування цивілізації любові. Він застерігає навіть перед найменшим гріхом і перед сатаною. Закликає до навернення, до переміни свого життя, щоб піти за Ісусом і вірно перебувати при Ньому. Святий вказує на цінності, які є найважливішими в житті людини: любов, сім`я, взаємне прощення. Говорить про велич Бога, про Його величезну любов, котра створила той світ і віддала його в наші руки.

В тій мандрівці пригадує нам, що в момент смерті буде рахуватися лише любов. В мить смерті, говорить святий, грішник буде найбільше боятися того що не відповів на безмежну любов Бога і буде це оплакувати. Тому заохочує щоб ми відкидали гріх і ставали людьми любові, яка є терплячою, лагідною, не заздрить, не шукає похвали, не возноситься, не є безсоромною, котра все перетриває і ніколи не припиниться.

Така постава любові є шляхом радісного очікування і несхитної надії, бо кожна людина покликана щоб через єднання з Богом брати участь у блаженному вічному житті, до якого веде лише одна дорога, якою є Ісус Христос, істинний Бог, котрий став істинною людиною.

Св. Шарбель говорить, що лише Ісус Христос може звільнити людину від усіх гріхів, проблем і турбот. Христос дуже страждає, коли людина відкуплена Його кровю падає в гріху, бо Бог бажає щоб ми були вільними і щасливими. Люди одна шукають щастя там, де його ніколи не знайдуть, отже - на землі, в матеріальних благах або в інших людях. Повноту щастя можна знайти лише через єднання у любові х Христом.

Брати і сестри!

І хоча минуло багато років, від коли св. Шарбель став на шлях аскетизму у чернечому житті. І хоча нас розділяє не лише час але й простір, але його вчення пасує і до наших часів.

Передання яке він залишив для нас є доброю вказівкою для нас, котрі живуть в Україні, яка невпинно шукає шлях свого майбутнього, шукаючи також доброї підказки на чому це майбутнє будувати.

Бачимо, що коли будуємо майбутнє лише на людині, то дуже часто приходить розчарування, бо багато людей замінило любов на егоїзм. Майбутнє будоване в такий спосіб непостіне і змінне бо опирається лише на людські прагнення, які змінюються в залежності від моменту, політичного чи економічної ситуації.

Тому потрібно відкрити інший фундамент, що вистояв не одну історичну завірюху, політичну систему і є тривким у своїх принципах. Тим фундаментом є Євангеліє і Божі Заповіді, отримані від люблячого нас Бога, котрий бачить в нас величезний потенціал добра.

Минають покоління, а Божа істина завжди та сама. Вона не змінює свого шляху, хоч і має різні досвідчення, і залишається ясною і однозначною. Завжди є вірною любов`ю, постійною і незмінною. Саме ті цінності дають впевненість, що ворота адові її не подолають, що вони завжди переможуть, не тому, що матимуть найкращу зброю, але тому, що їхньою зброєю буде любов, яка перемогла смерть і диявола.

Тому йдучи за думками св. Шарбеля варто пам`ятати, що в мить смерті буде рахуватися лише любов. Хто постане перед Богом без любові, буде повинен понести всі наслідки своїх грішних виборів та егоїстичної поведінки.

Тому споглядаючи на фігуру, яку сьогодні освятили молимося з глибини серця, щоб Бог нас вислухав. Відкриймо для Христа брами наших сердець, щоб він міг в них оселитися і обдарувати нас миром.

Мої дорогі!

Я дуже радію, що сьогодні можу разом з вами розділити радість зустрічі із св. Шарбелем.

Радію, що з нами є ті, котрі є безпосередніми спадкоємцями його життя, котрі як і він несуть послання любові.

Вони прибули з Лівану щоб сказати, наскільки важливим є шлях любові, щоб не лише чесно жити але й спокійно крокувати до святості.

Сподіваюся, що діло яке розвивається в Україні, буде поширюватися в багатьох площинах і вимірах, але це не буде діло людини але Божої любові, котра і нас заохотить до того щоб ми ми виконували завдання розсіювати темряву, щоб через наші добрі вчинки люди прославляти Бога і будували Царство правди, справедливості і миру. Амінь.



Назад