Новини

Назад

Чого чекати у Рік Милосердя?

: 1475 2016-01-15 13:53:58

Цьогорічний рік Папа Франциск проголосив Надзвичайним Ювійлейним роком Милосердя. Чому за тему обрав милосердя і в чому особливість цього року, розповідає о. Олександр Кусий, директор душпастриства ЗМІ Львівської Архідієцезії римо-католицької Церкви в Україні.

– В чому особливість ювілейних років і яка історія їх виникнення?
– Святкування ювілейного або святого року має свою передісторію, яка тягнеться ще зі Старого Завіту. Про це згадано у книзі Левит (Лв. 25, 8–17). Кожен 50-ий рік юдеї вважали роком благодатним. Його благодатність виражалася не тільки в тому, що це був час свята, молитви, а й в соціальній сфері – це був час відновлення рівності всіх синів Ізраїля: надавали нові можливості сім’ям, які втратили майно, багачі відпускали невільників, відпускали один одному борги.
Церква перейняла від юдеїв традицію святкування ювілейних років у Середньовіччі, охристиянізувала її. Особливістю є те, що протягом такого року Церква надає відпусти (прощення перед Богом дочасної кари за гріхи, провина яких уже стерта (ККЦ) – ред.). Ювілейний рік завжди присвячений певній темі, яка є актуальною для людства у цей час.
Спочатку святі роки святкували кожних 100 років, потім кожних 50. І з ХV ст. ювілейним проголошували кожний 25-ий рік. Окрім загальних ювілейних років є ще надзвичайні, які виходять за рамки усталеної циклічності. Їх Єпископ Риму проголошує на потреби Церкви. Останній ювілейний рік припав на 2000-ий рік. Власне, цьогорічний рік милосердя випадає на 2016-ий, тому він є ще і надзвичайним. Як підкреслює сам папа, що він відчиню Святі Двері у 50 ту річницю завершення ІІ Ватиканського Собору, бо «Церква відчуває потребу живого спогаду про цю мить, оскільки саме тоді розпочався новий хід її історії.»

– Як думаєте, чому темою цього надзвичайного ювілейного року є милосердя?
– На те багато причин. Одна з них, наприклад – поширення тероризму. Виникає багато питань: як ставитися до терористів? Як з ними боротися? Чи питання біженців. Приймати їх, допомагати чи виганяти? Взагалі, що з ними робити? Думаю, цей рік дуже вчасний, пророчий. І для нас – для України. Бо і у нас постають ті ж питання: як приймати тих, хто вбиває наших рідних на фронті? Як ставитися до загарбників?

– Але напевне справа не тільки в тероризмі. Читала, що однією з версій, чому Папа проголосив цей рік – роком милосердя є те, що світ стає дедалі більш секуляризованим, він по трохи “викидає” Бога зі свого життя. Що про це думаєте?
– Милосердя потрібне кожному. Бо кожен шукає єдності і любові. Язичників милосердя завжди буде торкати. Буде захоплювати, або ж навпаки – провокувати до бунту – але ніхто не пройде повз милосердя без реакції. Так було від початків Церкви. В книзі Діянь апостолів написано, що є два знаки, які завжди промовлятимуть до поган. Перший – коли мене вбивають, а я приймаю це. Другий – дух єдності поміж нами, коли перебуваємо в любові. Жоден компроміс чи домовленість не дасть такої єдності. Єднати людей може тільки Боже милосердя. І воно дуже чітко міняє Церкву.

– Яким чином?
– Бо міняє людину. Колись Йозеф Ратцінґер (папа Венедикт XVI) сказав, що ми можемо гуртом від Бога втікати, але навертаємося поодинці. Тому маємо особисту, ушну, сповідь. У Таїнстві сповіді Бог особисто до тебе промовляє, і хоче, щоб ти особисто досвідчив Його милосердя. Божа благодать – єдине, що може змінити людину. Тому світ потребує милосердя.

– Мотто цього року: “Милосердні як Отець”. Як його розуміти?
– Думаю, це нагадування про те, що Бог є Люблячим Отцем, Який піклується, Єдиним, Хто готовий прийняти кожного. Думаю, що протягом цього року не раз будемо згадувати притчу про блудного сина. Зараз багато богословів за те, щоб називати її притчею про милосердного батька. Щоб показати, що не головним є гріх, який нас вбиває, а Той, Хто нас прощає – Отець, у Ньому спасіння. Думаю, що це мотто є також способом нагадати про роль батька у сім’ї.

– З нагоди проголошення року милосердя, Папа видав буллу “Обличчя милосердя”. Можете перелічити її основні акценти?
– Папа в буллі постійно нав’язує до різних уривків із Святого Письма, показуючи через них, що Бог від самого початку веде себе як милосердний Отець. Згадуючи притчу про блудного сина, про загублену вівцю, загублену драхму, про немилосердного боржника, Єпископ Риму намагається донести, що Господь постійно виходить на зустріч грішникові і хоче з ним розмовляти. В тексті йдеться про те, що якби Бог був лише справедливий і не прибігав до милосердя, Він би перестав бути Богом. Папа пригадує слова Томи Аквінського про те, що Божа всемогутність проявляється якраз в Його милосерді. Це можемо досвідчити у Таїнстві Сповіді. Тому, мені здається, під час цього року найважливіший акцент буде саме на цьому Таїнстві.

– У буллі Папа пише про те, що буде посилати Місіонерів Милосердя. Що це за Місіонери?
– Це будуть священики, яких Папа благословить на особливе служіння – через проповідь та уділення Таїнства Сповіді бути знаком Люблячого Отця для всіх тих, які потребують прощення. Ці Місіонери діятимуть у всіх дієцезіях. Святіший Отець також наділить їх владою відпускати ті гріхи, які зарезервані для Апостольського Престолу. Це, наприклад, наруга над Євхаристією, або ж наруга над Папою. Чи, скажімо, священик порушив обіт безженства, або ж тайну сповіді. Загалом ці гріхи може відпускати лише Апостольська Пенітенціарія. Але під час року милосердя їх відпускатимуть також Місіонери Милосердя.
Окрім того ці Місіонери мали б стати на парафіях аніматорами покутних молебнів. Тобто організовуватимуть так звані покутні години – час на сповідь – не лише протягом Великого посту, а й протягом усього року милосердя.

– Мене в буллі зачепив той момент, коли Папа закликає сповідників стати справжнім знаком милосердя Отця. Що це означає?
– Священик, який сидить у конфесіоналі, є знаком того, що Бог чекає на тебе. Що Бог не втомлюється пробачати, що Його милосердя немає меж. Думаю, свій заклик Папа звертає до тих священиків, які забули дорогу до конфесіоналу і закликає більше часу присвячувати Таїнству Сповіді. Але також Святіший Отець зазначає, що ми не є господарями цього Таїнства, що це наше служіння. А хто буде служити? Той хто досвідчив, що йому першому служать. Священик, який сам не ходить до сповіді, не переживає Божого милосердя на собі, сам не буде милосердним.

– Папа згадує у буллі про те, що протягом цього року буде відчинено Святі Двері у катедрах усіх помісних церков, найперше у Римі. Що це за двері і що цей “жест” для нас означає?
– Під час ювійлених років на знак, що це особливий час, відчиняють центральні двері чотирьох папських базилік у Римі, які в інший час зсередини є замуровані. Але під час Ювійлейного року милосердя будуть відчинені центральні двері також у катедрах усіх помісних церков, у інших храмах великого значення, санктуаріях, де приходить багато паломників. На початку вересня у Листі про відпусти з нагоди надзвичайного Ювілею Милосердя Папа зазначив, що вірні зможуть отримати відпуст, здійснивши коротку прощу до Святих Дверей. “Важливо, щоб цей момент був поєднаний, насамперед, із Святим Таїнством Примирення та служінням Пресвятої Євхаристії з призадумою на тему милосердя. – пише Святіший Отець. – Необхідно буде супроводжувати ці відправи визнанням віри та молитвою за мене й у наміреннях, які ношу у своєму серці для добра Церкви та всього світу”.

– Які заходи на цей рік готує львівська архидієцезія римо-католицької Церкви в Україні?
– Перш з все – на парафіях архидієцезії щомісяця будуть організовані покутні молебні. Також відбуватимуться паломництва до санктуаріїв, яких у нашій архидієцезії – 16. Готуємося до всеукраїнського виїзду до Кракова на Світовий День Молоді, який також присвячений темі милосердя. У часі Великого Посту будемо заохочувати людей на парафіях до харитативних акцій. До того ж, у Моршині буде освячена нова невелика церква Божого Милосердя, куди уже намалювали копію образу Божого милосердя. Цей образ протягом року відбуватиме паломництво по храмах Львівської архидієцезії.
Розмовляла Марта Дзвонарська
Кана християнський журнал для родини № 1 січень 2016 c. 22-24


<p>"Повернення блудного Сина" Рембрандта</p>

"Повернення блудного Сина" Рембрандта



Назад